Online értéktár

Ipari és műszaki megoldások

Kategóriához

Gersekaráti kovácsmesterség

Gersekaráti kovácsmesterség

Történeti leírás:

A vassal való foglalkozás már jó ezer esztendőre tekint vissza környékünkön. Az úgynevezett gyepvasérc feldolgozásával, Vasvár központtal egy fejedelmi „nehézipari központ” jött létre. Az itt dolgozó vasverőket „kend”-nek nevezték. A kovácsmesterség eleink idejében meghatározó volt a közösség életében. Annyira fontosnak tartották a szerszámokat gyártó, karbantartó mesterember meglétét, hogy mindkét faluban községi kovácsot alkalmaztak. Az ő dolga volt a vas eszközök karbantartásán, javításán, élezésén kívül a szekerek vasalása és a lópatkolás is. Mindkét falu fenntartott kovácsműhelyt is.

 

Németh Imre, kovács bemutatása:

1972-ben végzett Győrben a 400-as Szakmunkásképzőben. Ott helyben, a vagongyárban, ahol a gyakorlati idejét is töltötte, kezdett el a kovácsműhelyben dolgozni. A katonaság után megnősült és Gersekaráton, majd Szarvaskenden a termelőszövetkezetben dolgozott, szintén kovácsként. Már ekkor elkezdte kialakítani a családi házuk valamikori istálló helyiségében a műhelyét. Ekkor még lovak patkolására, szekérkerék sín felhúzására volt igény. Ezt munka mellett végezte.

1999-ben megkereste egy kovácsoltvas bútorokban fantáziát látó ismerőse. Megbízta pár termék elkészítésével.  Ekkor fogalmazódott meg benne a lehetőség ebbe az irányba. A Munkaügyi Központon keresztül, ahonnan támogatást is kapott, elindította a vállalkozóvá válását. Így lassan, szinte a nulláról kezdve kezdte el felszerelni műhelyét a szükséges eszközökkel. Akkoriban számoltak fel több tsz-t és így tudott venni kalapácsgépet és egyéb szerszámot. Abban az időben nem volt szükség reklámra, az elkészített munkák után szép számmal jöttek a megrendelések. Később már igény volt kapuk, kerítések, korlátok készítésére is. A bevétel nagy részét még évekig vissza kellett forgatni ahhoz, hogy megfelelő műhelyet tudjon kialakítani és eszközöket tudjon vásárolni a munkához. Nem volt könnyű, voltak nehéz időszakok, de azért a jó és becsületes munka meghozta a gyümölcsét. Több környékbeli önkormányzatnak is dolgozott (kerítések, urnafal díszek, rózsafuttató lugasok).

A használati és építési tárgyak mellett számos dísztárgyat is készített az évek során. Ezekkel több esetben részt vett kiállításokon. 2005-től nyugdíjas vállalkozóként tevékenykedik, és addig szeretné tovább folytatni, amíg ezt örömmel tudja tenni. Jóleső számára, hogy az elvégzett munkák után pozitív visszajelzést és újabb megrendeléseket kap.

A munkavégzése helye a lakcíme: 9813 Gersekarát, Dózsa György u.130.